Ať žije alkohol aneb přítel a lék
Václav Budinský
Mezi významné cíle této knihy patří zdůraznit nesmírně pozitivní roli alkoholu v životě člověka, nastínit jeho historické, společenské, kulturní, zdravotní, sociologické i ekonomické funkce. Hlavními dvěma úkoly, které si autor klade, je na jedné straně propagace nového, výhradně pozitivního vztahu k tomuto významnému fenoménu, což ovšem vůbec nevylučuje boj proti negativním důsledkům jeho nadměrné, nevhodné či nežádoucí konzumace, na druhé straně koncipování nového systému výchovně formativního působení na děti, mládež i dospělé s cílem poskytnout veškeré významné a objektivní informace.
Cena: 219 Kč
Bleskové likéry
Klaus Hagmann
Už máte dost likérů, které obsahují umělá barviva a aromata? Chcete si vyrobit vlastní likér? Chcete zpracovat ovoce ze zahrádky? Pak máte jedinečnou příležitost využít návodů obsažených v této knížce. Dozvíte se, jaké ovoce a koření použít, aby Váš likér byl čistě ovocný, měl barvu a vůni použitého ovoce a skvěle chutnal. Recepty není třeba nijak zvlášť výrazně upravovat, neboť jsou určeny pro malá množství ovoce, a to i proto, že některých druhů ovoce máme na zahrádce opravdu málo. Nechybí recepty ani na emulzní likéry (vaječný, čokoládový, kávový) a bylinné likéry, které slouží jako aperitivy nebo digestivy. Zajímavá je kapitola ratafií, což jsou likéry, ve kterých je celé ovoce. Na závěr jsou uvedeny všechny významné likéry světa.
Cena: 119 Kč
Děláme si sami pivo, víno, medovinu, cider, šumivé nápoje a další unikátní speciality
Nick Moyle, Richard Hood
Dva žízniví kamarádi, zahradníci Nick Moyle a Richard Hood, uskutečňují revoluci v domácí výrobě alkoholu. Autorská dvojice vás přesvědčí, že vyrábět si vlastní alkoholické nápoje může být překvapivě rychlé, snadné a nenákladné. Dva žízniví zahradníci vzali své dvě velké lásky - alkohol a zahradničení - a rozhodli se vás inspirovat, jak zpracovat přebytky z vaší sklizně, z nákupu surovin z farmy či ze supermarketu ve fantastickou různorodost nápojů. Kniha obsahuje sedmdesát receptů na výrobu piva, vína, medoviny, cideru, šumivých nápojů, likérů a dalších unikátních specialit. Jsou zde popsány základní postupy všech metod výroby. Kniha odhaluje mýty, oslavuje experimenty a zahání obavy z vědy zvané fermentace.
Cena: 399 Kč
Domácí výroba slivovice a ostatních destilátů, ovocných šťáv, sirupů a vín
Helena Uhrová
Velké oblibě se znovu těší zpracování ovoce na šťávy, kompoty, marmelády, vína i destiláty. Nejen majitelům zahrádek a ovocných sadů, ale i těm, kteří využívají volně dostupných darů přírody, začínajícím i zkušeným zpracovatelům ovoce nabízí tato knížka v jednotlivých kapitolách přehled o tom, jak si vyrobit kvalitní šťávy, vína a ovocné destiláty. Krok za krokem vede čtenáře od výběru ovoce přes jeho úpravy a zpracování až ke konečným produktům. Kapitola o výrobě ovocných destilátů je zpracována na základě nejnovějších poznatků a zkušeností z této oblasti. Zvláštní kapitola je věnována smyslovému hodnocení destilátů vyrobených z nejčastěji zpracovávaných druhů ovoce v ČR. V knize popsané nemoci, chyby a vady vín a destilátů vám pomohou odhalit příčiny jejich vzniku.
Cena: 269 Kč
Domácí likéry a tinktury
Kniha obsahuje jak recepty na klasické likéry, tak návody na přípravu léčivých likérů a tinktur, které vám pomohou od různých zdravotních problémů.
Cena: 229 Kč
Domácí pálenky a likéry
Carsten Bothe
Alkohol se v dějinách lidstva objevuje odpradávna: vzpomeňme jen na medovinu Germánů a Keltů, pivo starověkých Egypťanů nebo na víno a jablečné víno křesťanského středověku. Právě ve středověku se po vynálezu destilační kolony rozvinula kultura výroby pálenek z ovoce. Alkohol dokáže zakonzervovat jeho chuť a dary léta tak vydrží dlouho do zimy. Tento knižní rádce navazuje na starou tradici výroby vysokoprocentního alkoholu a představuje zájemcům jak ponaučení o historii pálení, tak i praktické rady a tipy, jak naložit s úrodou ze zahrady či sadu nebo jak zušlechtit zakoupené destiláty. Součástí knížky jsou ověřené recepty, tipy ke skladování nebo dárkovému balení. Nechybí ani exkurz do právního rámce regulujícího domácí pálení.
Cena: 249 Kč
Jak se dělá cidre, calvados, pommeau
Helena Uhrová
Zpracování jablek na mošt má již dlouholetou tradici. V poslední době se stále častěji zpracovávají jablka na ovocný destilát - jablkovici. Jenže pozor - jablkovice není věhlasný calvados, ten skvělý nápoj tmavě jantarové barvy, jemné chuti a vůně jablek! Calvados, to je vznešený příbuzný naší jablkovice. Proč tedy nezkusit trochu experimentovat a povznést náš destilát do ušlechtilého stavu? Krok za krokem vede k tomuto cíli čtenáře zkušená odbornice doc. ing. Helena Uhrová, CSc. Píše o historii, přípravě i použití nápojů, jako jsou cidre, calvados a pommeau. Připojuje zajímavé recepty na jídla a nápoje připravené s použitím calvadosu.
Cena: 269 Kč
Jak vypálit lepší slivovici
Jaroslav Balaštík
Příručka o pálení slivovice vydaná k otevření Muzea lidových pálenic ve Vlčnově.
Cena: 299 Kč
Likéry od jara do zimy
Susanne Oettleová
Kniha seznamuje s nejušlechtilejšími vůněmi a chutěmi domácích likérů z ovoce, bylinek a koření. Zkušená bylinkářka Susanne Oettleová ukazuje, jak si sami můžeme jednoduše vykouzlit svůj vlastní likér ze surovin, které se nacházejí kolem nás, ve všech ročních obdobích. Představuje téměř 50 tradičních rodinných i nově vyladěných receptur na klasické i nevšední likéry, od bezového přes jedlový a ostružinový až po likéry z pečených jablek či lískových oříšků. Dává i cenné rady týkající se výběru plodů a bylinek, správného nakládání do různých druhů alkoholu a přiměřené doby a místa zrání. Především ale učí, jak si vychutnat lahodné nápoje všemi smysly, a nabízí jedinečnou inspiraci pro vlastnoruční výrobu přírodních likérů v domácí kvalitě, bez přidaných látek či konzervantů.
Cena: 279 Kč
Pálíme ovoce
Klaus Hagmann, Birgit Essich
Tato kniha uceleně zprostředkovává základní znalosti o ovocných druzích a přísadách, stejně jako o nezbytné fyzice, chemii a mikrobiologii. To umožnuje začátečníkům snadnější první kroky a zkušeným destilatérům přináší informace o pozadí výroby a hodnocení kvalitních ovocných destilátů.
Cena: 309 Kč
Příprava kvasu na výrobu slivovice
Jan Jílek, Jos. A. Zentrich
Podrobný popis výroby domácí slivovice a ostatních ovocných destilátů (pálenek) se zaměřením na úpravu ovoce a na přípravu ovocných břeček určených k fermentaci (kvašení).
Cena: 198 Kč
Výroba slivovice a jiných pálenek
Josef Dyr, Jan E. Dyr
Tato příručka je kompletním průvodcem výroby slivovice a dalších pálenek užitečným jak pro pěstitele ovoce, tak pro provozovatele pěstitelských pálenic. Jsou v ní uvedeny praktické, srozumitelné a současně podrobné návody zejména pro domácí potřebu (malovýrobu), ale též pro průmyslovou výrobu. Autoři radí, jak postupovat při výběru a zpracování jednotlivých druhů ovoce, procesu kvašení (včetně přiživování kvasnic), velkou pozornost věnují technologickým soustavám a schématům aparátů, kvasným nádobám a jejich čištění, destilaci, rektifikaci, následné úpravě pálenek, jejich ředění a uskladňování. Kromě našich tradičních pálenek jsou uvedeny také stručné návody týkající se ginu, araku, rumu, koňaku, absintu a obilných pálenek. Kniha je aktualizována současnými odborníky na kvasnou chemii, a to včetně právních předpisů platných v 21. století. Publikace obsahuje desítky užitečných tabulek, příkladů a 85 ilustrací.
Cena: 295 Kč